VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Uitgebrande vluchtauto komt toch voor rekening Centraal Beheer

Geplaatst op: 20-05-2020, 15:48:17

De politie vertelt in mei 2017 aan een klant van Centraal Beheer dat zijn auto is gebruikt voor een liquidatiepoging. De Audi A5 werd uitgebrand teruggevonden langs de A12. De verzekeraar uit Apeldoorn betaalt echter niet uit. De auto was niet uitgerust met het vereiste track and trace-systeem. Het gerechtshof in Arnhem fluit Centraal Beheer terug. De voorwaarden waren niet verzonden.

De consument heeft bij Centraal Beheer al een Toyota Prius verzekerd als hij in augustus 2016 ook de Audi op de polis zet. Nog geen vier maanden later wordt de auto al gestolen. Centraal Beheer weigert in januari 2017 al dekking vanwege het ontbrekende opsporingssysteem. Als de auto uitgebrand wordt teruggevonden, claimt de consument de schade opnieuw, maar nu onder de branddekking.

Polisvoorwaarden niet verstuurd

Centraal Beheer weigert opnieuw. De verzekering eindigt 60 dagen na een diefstal. Die periode is reeds verstreken. Bovendien is de auto gebruikt voor iets wat bij wet verboden is. Ook een uitsluitingsgrond. Bij de rechtbank krijgt het Achmea-label echter het deksel op de neus. De polisvoorwaarden van de verzekering blijken nooit aan de verzekerde verstrekt. De kernbedingen zijn daarom niet van toepassing.

De verzekering is daarom niet ten einde gekomen 60 dagen na de diefstal. Noch geldt de bepaling dat de dekking vervalt bij onwettelijk gebruik van de auto. Op de brandverzekering van de auto is dus volgens de rechter nog gewoon dekking.

Diefstal niet meer van belang

Het verweer van Centraal Beheer dat er in brieven wel is verwezen naar de online-omgeving ‘Mijn Verzekeringsmap’ waar de voorwaarden staan, is voor de rechter onvoldoende. Omdat er dekking bestaat op de brandverzekering, is het ook volgens het hof niet meer nodig om de track and trace-clausule omtrent de diefstal te bespreken. Dat diefstal aan de brand ten grondslag lag, is in verband met de niet geldende voorwaarden niet meer van belang.

Centraal Beheer wordt ook in hoger beroep veroordeeld om de schade aan de verzekerde te vergoeden. De eigenaar krijgt de volledige aanschafwaarde van 44.000 euro terug. De proceskosten zijn voor rekening van Achmea.

Bron: bijdrage van 20 mei 2020 van Bart van de Laak op www.amweb.nl                                    

Vorige pagina